Sepetin şu an boş
YÜKSELEN TREND : BULLETPROOF KAHVE
Yağ ile kahve bir araya gelince...
Sağlıklı yaşam trendlerini takip ediyor ya da sosyal medya keşfetlerinizi sık sık ziyaret ediyorsanız Bulletproof kahvelerden mutlaka haberdarsınızdır. Amerikalı girişimci ve yazar Dave Asprey’in Tibet seyahati esnasında, yerlilerin içtiği “yağlı çay”dan esinlenerek geliştirdiği bu tarifin, konsantrasyon artırma, enerji verme ve zayıflamaya yardımcı olma gibi yeteneklere sahip olduğu iddia ediliyor. Ketojonik diyetler arasında oldukça popüler bir yere sahip olan Bulletproof kahve, özellikle düşük karbonhidrat-yüksek yağ diyeti uygulayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Kahve çekirdeği, Hindistan cevizi yağı ve tuzsuz tereyağı kullanılarak hazırlanan Bulletproof kahve, sabah kahvaltısı alışkanlığı olmayanların da radarında. Zira kahveyle birlikte tüketilen yağ, hem vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor hem de iştahı bastırarak uzun süre tokluk hissi kazandırıyor.
Bulletproof kahvenin zararları var mı?
Bulletproof kahvenin yukarıda anlattığımız fayda sağlayıcı özellikleri henüz bilimsel çalışmalar tarafından desteklenmiyor. Bu durum da beslenme uzmanlarının ikiye bölünmesine sebep oluyor. Bazı uzmanlar bu kahvenin sağlık açısından faydalı olduğunu söylerken bazı uzmanlar ise doymuş yağlar içerdiğinden dolayı sağlıklı olmadığını savunuyor.
Medicine of Doctor (MD) Konsey Üyesi Dr. Joel Kahn’a göre Bulletproof’un faydalarını gösteren herhangi bir bilimsel çalışma sonucu yok. Yakın tarihte bilimsel bir bildiri yayınlayan Dr. Kahn, Bulletproof kahve ile kan kolesterolünün yükseldiğini söylüyor. Bunun nedeninin ise kandaki lipitleri olumsuz yönde etkileyen doymuş yağların olduğunun altını çiziyor. Ayrıca Kahn, Bulletproof kahvenin kanıtlanan tek faydasının kafeinle ilgili araştırmalardan geldiğini de belirtiyor. Araştırmalar, katkı maddesi olmadan tek başına kahve içmenin sağlığa potansiyel faydalarının olduğunu gösteriyor. Çünkü kahve, metabolizmayı hızlandıran, zihinsel uyanmayı sağlayan ve iltihabı azaltan doğal bir uyarıcı olan kafein içeriyor. Dolayısıyla yağlı kahve yerine, hiçbir katkı maddesi içermeyen doğal kahvelerin tüketilmesi öneriliyor.
Peki, tüketmeli miyiz?
Sabah kahvaltıdan önce içilen bir fincan doğal kahvenin sağlık açısından yararlı olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar var. Ancak Bulletproof kahvelerin kafein içeriyor olmasına rağmen en iyi seçeneklerden biri olduğunu söylemek çok zor. Çok miktarda hayvansal kaynaklı doymuş yağ, kroner kalp rahatsızlığının ve obezitenin başlıca sebepleri arasında görünüyor. Dr. Kahn’a göre antioksidan görevi gören, düşük kalorili bir fincan kahveyi, doymuş yağ oranı ve kalorisi yüksek başka bir kahve ile değiştirmek fikri hiç akıllıca değil.
Fotoğraflar: Getty Images Türkiye