81 ilde mağazadan ÜCRETSİZ TESLİMAT fırsatı!
Gratis KartMağazalarımızYardım ve Destek
MarkalarKampanyalar
Gratis Beauty
  • 0

    Sepetin şu an boş

Otomatik tamamlama sonuçları mevcut olduğunda, incelemek için yukarı ve aşağı ok tuşlarını kullanın ve seçmek için girin tuşuna basın. Dokunmatik cihaz kullanıcıları, dokunarak veya kaydırma hareketleriyle keşfedebilirler
Otomatik tamamlama sonuçları mevcut olduğunda, incelemek için yukarı ve aşağı ok tuşlarını kullanın ve seçmek için girin tuşuna basın. Dokunmatik cihaz kullanıcıları, dokunarak veya kaydırma hareketleriyle keşfedebilirler

GÜNEŞ KORUYUCU ALIRKEN...

Güneş koruyucu sözlüğü

Güneş koruyucu satın alırken dikkat etmeniz gereken terimleri sizler için bir araya getirdik.

Yılın o beklenen zamanı geldi ve yaz tatili için hazırlıklar başladı. Cilt ve saç bakımları yapıldı, mayo alışverişleri tamamlandı. Sırada ise güneşten koruyucu ürünleri satın almak var. Ancak cildimizi UVA ile UVB ışınlarından koruyan bu ürünleri satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı bulunuyor. Biz de bu konuda sizlere yardımcı olmak adına güneş kremleri üstünde yer alan terimleri açıklamalarıyla bir araya getirdik. İşte sezon boyunca size rehberlik edecek güneş koruyucu sözlüğü:

Geniş spektrumlu (Broad-spectrum)

Sadece FDA onayını almış ve hem cildi yakan UVB ışınlarına, hem de kolajen kaybına neden olan UVA ışınlarına karşı koruyan güneş koruyucularda bu ibareye rastlayabilirsiniz. Eğer yüksek korumaya ihtiyaç duyan hassas bir cilde sahipseniz, koruyucu ürün alırken bu ibareye dikkat etmenizde fayda var.

Kimyasal (Chemical)

Ethylhexyl Methoxycinnamate, Ethylhexyl Salicylate, Oxybenzone, Sulisobenzone gibi kimyasal maddeler cildi UV ışınlarına karşı korumak adına ışınlar cilt tarafından emildikten sonra onları ısı enerjisine dönüştürerek bloke edilmesine yardımcı olur. Sürümü ve kullanımı kolay, cilt üstünde beyaz iz bırakmayan kimyasal koruyucu kremler hassas ciltlerde alerji ve sivilce oluşumuna neden olur.

Yağsız ((Oil-free))

Yağ içermeye koruyucu ürünlerde bu ibareye rastlayabilirsiniz, ancak bu ibare ürünlerin silikon gibi ciltte tahrişe neden olan oklüzifler içerip içermediğine dair bir bilgi vermez. Eğer tahriş konusunda hassassanız, koruyucu ürün satın alırken ‘oil-free’ ibaresinin yanı sıra içeriklerinde silikon olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Silikon bazlı içerikler –silonaxe ve –thicone ile biten kimyasallardır.


Organik (Organic/Mineral)

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, hiç bir güneş koruyucu ürün yüzde 100 organik olamaz. Ancak bir üründe bu ibare yer alıyorsa, bu ibare formülündeki botanik içeriklerin organik olarak çiftlikte yetiştiğini belirtmektedir. Bu organik içerikler kimyasalların aksine UV ışınlarını cilt tarafından emilmeden, cilt üstünde tabaka oluşturarak bloke etme özelliğine sahip.

Kuma karşı koruyucu(Sand-resistant)

Her ne kadar bir koruyucunun kuma karşı dayanıklı olup olmadığını test edip belirleyecek belli bir dünya standardı hala bulunmasa da, bazı laboratuvarlar bu ibare ile yarattıkları ürünlerin kuma bulaştığında etkisini kaybetmediğini belirtiyorlar.

SPF

Güneş koruyucu ürünlerin vazgeçilmez ibaresi hiç şüphesiz SPF’tir. Ürünün UVB ışınlarına karşı koruma gücünü ve süresini belirten bu terim her zaman yanında bir rakamla karşımıza çıkar. Bunu hesaplamak için SPF faktörünü, SPF kullanmadan yandığımız süre(dk) ile çarparak herhangi bir güneş kreminin bizi ne kadar süre korumayı planladığını gözlemleyebiliriz. Ancak tabi ki cildimiz gün boyu birçok dış etkene maruz kaldığından bu rakamı göz ardı ederek iki saatte bir yenilemenizde fayda var.

Suya karşı dayanıklı(Water-resistant)

FDA bir ürünün suya karşı dayanıklı olup olmadığını anlamak adına cildi birkaç kere ıslatıp kuruttuktan ürünün cildi UVA ile UVB ışınlarına korumaya devam edip etmediğini test ederek belirliyor. Eğer bir marka güneş koruyucu ürünün üstünde bu ibareye yer verecekse FDA’in bu testinden geçmek zorunda. Yüzmeyi seviyor ya da çok çabuk terliyorsanız, kullandığınız güneş kreminin bu özelliğe sahip olduğuna dikkat etmelisiniz.FDA bir ürünün suya karşı dayanıklı olup olmadığını anlamak adına cildi birkaç kere ıslatıp kuruttuktan ürünün cildi UVA ile UVB ışınlarına korumaya devam edip etmediğini test ederek belirliyor. Eğer bir marka güneş koruyucu ürünün üstünde bu ibareye yer verecekse FDA’in bu testinden geçmek zorunda. Yüzmeyi seviyor ya da çok çabuk terliyorsanız, kullandığınız güneş kreminin bu özelliğe sahip olduğuna dikkat etmelisiniz.


Fotoğraflar: Getty Images Türkiye

Başa Dön